XXVI. ročník medzinárodného turnaja v boxe seniorov
"Feliks STAMM Memorial 2009"
Varšava (Poľsko), 25. až 28. marca 2009

V dňoch 25. až 28. marca 2009 sa uskutočnil za účasti 85 boxerov z 12 štátov (Arménsko, Bielorusko, Česká republika, Katar, Litva, Moldavsko, Poľsko, Rusko Slovenská republika, Španielsko, Švédsko, Wales) v hlavnom meste Poľska, Varšave medzinárodný turnaj seniorov v boxe pod názvom Feliks STAMM Memorial 2009. Slovensko na turnaj vyslalo päť boxerov, z ktorých sitom prvého kola neprešiel ani jeden. V družstvách na prvom mieste skončilo Poľsko s 36 bodmi (I.-3, II.-4, III.-9), pred Ruskom, ktoré získalo 21 bodov (I.-3, II.-2, III.-0) a tretím Bieloruskom s 15 bodmi (I.-2, II.-1, III.-2). Turnaj mal veľmi dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na turnaj viedol vedúci výpravy a súčasne tréner Dušan BUČKO (dubnica nad Váhom), ktorý mal k diospozícii boxerov: do 57 kg Filip BARAK (BC Dubnica nad Váhom), 64 kg Michal ONDA (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), do 75 kg Tibor VARGA (KO Box Galanta), do 91 kg Dominik MILKO (KO Box Galanta) a nad 91 kg Radovan KOKAVEC (BC Agent 007 team Slovenské Nové Mesto). S výpravou cestoval aj rozhodca AIBA Jaroslav JAKUBÍK z Bratislavy a dokumentarista Peter ANDREJCO z Vranova nad Topľou.

Z našich boxerov ako prvý vo váhovej kategórii do 57 kg štartoval Filip BARÁK, ktorý sa stretol s domácim boxerom Mateuszom Mazikom. Náš boxer prehral na body 10 : 2, no určite to tak vysoko nebolo, lebo aj keď náš boxer prehral, odviedol dobrý výkon.

Druhý z našich boxoval v hmotnosti do 64 kg Michal ONDA, ktorý mal za súpera Armenca (III. miesto z OH v Pekingu) Hrachika Javakhiana. Náš boxer boxoval dobre a keď sa u neho zlepší prechod do útoku, môže byť prínosom pre reprezentačné družstvo. Prehral na body 2:0.

V ďalšom stretnutí v hmotnosti do 75 kg boxer Tibor VARGA s Moldavcom Victorom Cotiujaschim, náš boxer odboxolal veľmi dobre prvé kolo, ktoré vyhral o bod. Druhé kolo skončilo tiež remízou, ale v treťom kole sa presadil moldavský boxer po fyzickej stránke a v treťom kole vyhral 11 : 6 na body.

Na druhý de
ň v dopoludňajšom programe boxoval v hmotnosti nad 91 kg boxer Radovan KOKAVEC. Za súpera mal reprezentanta Českej republiky Vladimíra PRŮŠU, ktorý je už skúsený boxer. Náš boxer sa mu snažil vzdorovať, ale bolo vidieť, že je český boxer oveľa vyboxovanejší. V druhom kole zasiahol nášho boxera pravým hákom, po ktorom bol počítaný a ja som jeho beznádejný boj vzdal.
Priestory, v ktorých sa turnaj uskutočnil usporiadatelia zodpovedne pripravili
V poslednom zápase našich boxerov bojoval Dominik MILKO. Za súpera mal Litovca Aleksandra Beleziuna. Dominik bojoval, nechal v ringu „ dušu “, no aj tak to nestačilo na fyzicky dobre zdatného Litovca a prehral 10 : 2 na body.

Na tomto turnaji bolo vidieť, že súčasný trend boxu je založený na fyzickej sile a veľkej kondícii, preto nie je možné, aby sme na takéto turnaje cestovali po jednod
ňových zrazoch. Pre lepší výkon boxerov je potrebné pred takýmito turnajmi 7 až 8 dňové sústredenia, ktoré by mali byť zamerané na fyzickú silu, ale aj technicko - taktickú prípravu.    


SEMIFINÁLOVÉ ZÁPASY
27. marca 2009
Tréner Dušan BUČKO (vpravo) spolu s Radovanom KOKAVCOM cez prestávku radia Filipovi BARÁKOVI
Pokyny trénera Dušana BUČKA počúva Michal ONDA, ktorý štartoval v hmotnosti do 64 kg

FINÁLOVÉ ZÁPASY
28. marca 2009

KONEČNÁ TABUĽKA ŠTÁTOV
Cez prestávku pokyny Tiborovi VARGOVI štartujúcemu v hmotnosti do 75 kg dáva tréner Dušan BUČKO
Časť výpravy na turnaji v Poľsku, zľava: tréner Dušan BUČKO, Radovan KOKAVEC a vpredu Filip BARÁK
Priečelie haly zdobila podobizeň Feliksa STAMMA, na počesť ktorého sa turnaj konal
FOTO:
Peter ANDREJCO
TEXT:
Dušan BUČKO
Pablo Software Solutions