MEDZINÁRODNÝ TURNAJ SENIOROV
XL. ročník
"GRAND PRIX mesta ÚSTÍ NAD LABEM 2009"
ÚSTÍ NAD LABEM (CZE), 13. až 16. mája 2009

V dňoch 13. až 16. mája 2009 sa za účasti 87 boxerov z 15 krajín (Arménsko, Austrália, Bielorusko, Česká republika, Grécko, India, Írsko, Izrael, Katar, Maďarsko, Moldavsko, Poľsko, Rusko, Slovenská republika, Škótsko) uskutočnil v Ústí nad Labem 40. ročnik medzinárodného turnaja seniorov v boxe pod názvom "GRAND PRIX mesta ÚSTÍ nad LABEM 2009". Napriek nominácie nakoniec z našich na turnaj necestovali - Rudolf DYDI, ktorý nie je po dlhšej prestávke dobre pripravený a Tibor VARGA s Michalom PLESNÍKOM pre nemoc. Aj keď bola konkurencia veľká, skromná výprava boxerov Slovenskej republiky priniesla domov zásluhov Martina PARLAGIHO striebornú medailu za druhé miesto v hmotnosti do 54 kg, keď vo finálovom zápase s juniorským majstrom Sveta z Mexika Eduardom ABZALIMOVOM z Ruska boxoval vyrovnané stretnutie. Turnaj vyhralo družstvo Ruska s 19 bodmi (I.-3, II.-1, III.-1), pred Českou republikou tiež s 19 bodmi (I.-2, II.-1, III.-6) a Arménskom so 16 bodmi (I.-2, II.-1, III.-0). Slovensko obsadilo spolu s Izraelom 9. - 10. miesto so ziskom 3 bodov (I.-0, II.-1, III.-0). Turnaj mal veľmi dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na turnaj viedol vedúci výpravy Ing. Jaroslav ŠLESAR (viceprezident SABA, Dubnica nad Váhom) a tréner Dušan BUČKO z Dubnice nad Váhom. K dispozícii mali borcov: do 54 kg Martin PARLAGI (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), 64 kg Dominik DOLINAJ (BC Dubnica nad Váhom) a 69 kg Ladislav TAKÁCS (BC Galanta). S výpravou cestoval aj delegovaný rozhodca Ing. Ivan VINCENC (AIBA, Banská Bystrica).

54 kg - Martin PARLAGI
V popoľud
ňajšom, úvodnom zápase turnaja nastúpil v hmotnosti do 54 kg v rohu modrom náš Martin PARLAGI proti pravogarďákovi, Derenikovi GILZHLARYANOVI z Arménska, s ktorým prehral na aténskej kvalifikácii na OH 2008 vo štvťfinále 18 : 8 na body. Je to aktuálny majster svojej krajiny. Od úvodného kola to bol vyrovnaný zápas, v ktorom prvé kolo zvládol takticky lepšie Parlagi a vyhral ho 2 : 1 na body. V druhom kole sa situácia z prvého opakovala, Parlagi úspešne z dvojkrytu bodoval a jeho oveľa známejší a skúsenejší súper nevedel nájsť to správne miesto na úder. Aj druhé kolo vyhral Parlagi 2 : 1. Do tretieho kola už náš boxer nastúpil suverénne, úspešne pri útokoch bodoval, súper sa na nič nezmohol a tak Parlagi vyhral aj tretie kolo, tentoraz 4 : 1. Arménec v podstate útočil ako stroj, sypal údery zväčša do krytu, ale na technicky dobre disponovaného Martina Parlagiho, ktorý umne zakončoval a striedal údery na spodky a vrch to nestačilo. Ringový rozhodca Milan VLK z Českej republiky nemal v súboji s boxermi väčšie problémy a tak na záver vyhlásil ako víťaza Martina PARLAGIHO, ktorý zvíťazil 8 : 3 na body a postúpil do štvrťfinále.

Vo štvrťfinále nastúpil Martin PARLAGI v rohu modrom proti majstrovi Írska a majstrovi Európy z Poľského Cetniewa v roku 2008, ovenčeného viacerými úspechmi na svetovej a Euróskej úrovni John Joe NEVINOVI. Od začiatku pekné, bojovné, vyrovnané stretnutie. Súperi boxujúci v podobnom štýle si nič nedarovali. Prvé kolo vyhral 1 : 0 Nevin. V druhom kole začal byť iniciatívnejší Parlagi, ale na jeho nástup zareagoval Ír a súboj v ringu vyrovnal. Druhé kolo sa skončilo zaslúženou remízou 1 : 1. Do tretieho kola nastúpil Parlagi s odhodlaním stav stretnutia zvrátiť vo svoj prospech. V podstate sa mu to aj podarilo, lebo vyhral tretrie kolo 1 : 0 a vyrovnal stav stretnutia na 2 : 2. O víťazovi mali rozhodnúť pomocné body, ale nerozhodli, nakoľko stav po troch kolách bol 4 : 4 a tak museli o víťazovi rozhodnúť bodoví rozhodcovia označením víťaza. Všetkých päť rozhodcov dalo svoj hlas Martinovi Parlagimu a tak toto štvrťfinálové stretnutie vyhral a postúpil do semifinále, kde na neho čakal Luke BOYD z Austrálie, účastník MS 2007 v americkom Chicagu, ktorý tam prehral v šestnásťfinále s neskorším majstrom Sveta v hmotnosti do 54 kg Sergeyom Vodopyanovom.

Prvé kolo začali obaja súperi opatrne, najskôr začal útočiť Boyd, ale Martin z obrany úspešne bodoval. Bolo to vyčkávacie kolo, v ktorom  sa opticky zdalo, že lepšie je na tom Austrálčan, ale  nebolo to tak, lebo udieral do krytu. Na jeho útoky Martin odpovedal presným zásahom a striedaním úderov na spodok a hlavu. Prvé kolo vyhral Parlagi 2 : 1. V druhom kole sa situácia opakovala, Austrálčan sa snažil útočiť a Martin presnými zásahmi bodoval. Aj druhé kolo skončilo 2 : 1. Aj tretie kolo bolo opticky vyrovnané, ale aktívnejší a presnejšie zasahujúcejší po všetkých prístupných častiach tela bol Parlagi, ktorý vyhral aj tretie kolo, tentoraz 2 : 0 a tým aj celý zápas 6 : 2 na body. Týmto svojim víťazstvom postúpil do finále, kde  na neho čakal Eduard ABZALIMOV z Ruska.

Ruský reprezentant, majster svojej krajiny, 25 ročný Eduard ABZALIMOV a náš boxer Martin PARLAGI v podstate dve kolá boxovali skôr technicko-takticky, oťukávali sa a čakali na chybu súpera. Prvé kolo vyhral 2 : 0 Abzalimov, ktorý bol o niečo presnejší. V druhom kole sa vyšší Martin Parlagi snažil nájsť cestu k vyrovnaniu, ale jednoducho z diaľky to nešlo a nedarilo sa ani v boji na blízku vzdialenosť. Toto kolo skončilo nerozhodne a tak stále bol výsledok 2 : 0 pre Abzalimova. V treťom kole obaja súperi zvýšili frekvenciu úderov, ktorých padlo oproti predchádzajúcim kolám oveľa viac, ale bod získal len Parlagi a tak stretnutie skončilo 2 : 1 pre Abzalimova, ktorý bol asi o ten bod lepší. Takto Martin PARLAGI pre Slovensko získal striebornú medailu za druhé miesto, čo je pre mládého boxera na takomto silnom turnaji pekný úspech.

64 kg - Dominik DOLINAJ
Vo štvrťfinále hmotnosti do 64 kg v druhý de
ň turnaja na svoj zápas nastúpil Dominik DOLINAJ proti bronzovému medailistovi majstrovstiev Austrálie Qamilovi BALLOVI. Obaja boxeri začali stretnutie opatrne, oťukávali sa a ani jeden nechcel spraviť osudnú chybu. Lepšie na tom bol útočnejší austrálan, ktorý mal väčšiu chuť po víťazstve. Prvé kolo však vyhral náš boxer 1 : 0. V druhom kole sa frekvencia úderov zrýchlila a iniciatívu pomaly preberal Balla, ktorý vyhral druhé kolo 2 : 0. V treťom kole sa snažil Dolinaj vyrovnané stretnutie strhnúť na svoju stranu, ale sa mu to nepodarilo, ba dokonca bol ringovým rozhodcom Martinom Fennessym z Írska počítaný a tak Balla zvýšil svoj náskok, keď vyhral tretie kolo 1 : 0 a tým aj celé stretnutie 3 : 1 na body. Dominik Dolinaj z ďalších bojov vypadol.
Reprezentačný tréner Dušan BUČKO pripravuje na súboj borca do 69 kg Ladislava TAKÁCSA

Ringový rozhodca Stanislaw ZADYKOWICZ z Poľska dvíha ruku na znak víťazstva Vasiliovi BELOUSOVI z Moldavska, po víťazstve vyraďovacieho zápasu hmotnosti do 69 kg nad Ladislavom TAKÁCSOM zo Slovenska

Počas sekundovania našich borcov trénerovi Dušanovi BUČKOVI (vpravo) asistoval reprezentačný tréner ČR
Miroslav VRBA

69 kg - Ladislav TAKÁCS
V piatom večernom zápase prvého d
ňa turnaja nastúpil v hmotnosti do 69 kg v červenom rohu náš Ladislav TAKÁCS proti Vasiliovi BELOUSOVI z Moldavska. Takács začal boxovať opatrne, čo využil jeho skúsený súper, ktorý útočil a snažil sa bodovať, čo sa mu aj darilo. Takács sa súperovým atakom pomerne dobre uhýbal, ba s ústupu sa snažil aj bodovať, ale neúspešne, lebo bil do krytu. Prvé kolo malo na vývoj zápasu veľký vplyv, vyhral ho Belous 2 : 0. Po dohovore trénera a upozornenia na chyby sa náš boxer zlepšil v pohybe, nedopúšťal sa toľkých chýb, ale aj tak kolo prehral 1 : 0. Tretie kolo bolo už z jeho strany najlepšie, ba niekedy sa zdalo, že má Takács navrch, ale bodovo sa to neprejavilo. Tretie kolo sa skončilo remízou 0 : 0, ale celý zápas vyhral 3 : 0 na body Belous. Takács, aj keď nezaboxoval najhoršie z ďalších bojov vypadol.

VYRAĎOVACIE ZÁPASY
13. mája 2009

ŠTVRŤFINÁLOVÉ ZÁPASY
13. a 14. mája 2009
Vyrovnaný a neúprosný bol štvrťfinálový súboj v hmotnosti do 54 kg medzi John Joe NEVINOM z Írska (červený) a Martinom PARLAGIM zo Slovenska
Ringový rozhodca Suren GHAZARYAN z Arménska dvíha ruku Martinovi PARLAGIMU zo SR po štvrťfinálovom víťazstve nad John Joe NEVINOM z Írska

SEMIFINÁLOVÉ ZÁPASY
15. mája 2009

FINÁLOVÉ ZÁPASY
16. mája 2009
Dobrý dramatický finálový súboj hmotnosti do 54 kg predviedli Eduard ABZALIMOV z Ruska (červený)
a slovenský reprezentant Martin PARLAGI
Vo finálovom súboji hmotnosti do 54 kg zvíťazil šťastnejší Eduard ABZALIMOV z Ruska, po víťazstve 2 : 1 na body nad Martinom PARLAGIM zo Slovenska

KONEČNÉ PORADIE ŠTÁTOV
Martin STRASZER (vpravo) v spoločnosti ikony Československého boxu Josefa NĚMCA z Českých Budejovíc (bronzový medailista z OH 1960,
majster Európy 1963)
TEXT:
Dušan BUČKO
reprezentačný tréner seniorov SR
FOTO:
Martin STRASZER
Pablo Software Solutions