MEDZIŠTÁTNE STRETNUTIE
v boxe seniorov
MAĎARSKO vs SLOVENSKÁ REPUBLIKA
NAGYKANIZSA (Maďarsko), 25. apríla 2009

Dňa 25. apríla 2009 sa v maďarskom meste Nagykanizsa uskutočnilo po dlhšom čase medzištátne stretnutie seniorov v boxe medzi družstvami domáceho Maďarska a Slovenskej republiky. Stretnutie vyhralo družstvo Maďarska v pomere 18 : 4, ale v skutočnosti to také zlé v ringu nebolo. Body za Slovensko získali Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava) v hmotnosti do 57 kg a Ladislav TAKÁCS (BC Galanta) v hmotnosti do 69 kg.  Z rôznych dôvodov nemohli štartovať jednotky vo svojich hmotnostiach, ako napríklad Martin PARLAGI, Michal ONDA, Ján ONDA, Radovan KOKAVEC. Do konečného výsledku mali byť zarátané aj dva zápasy mládeže, ktoré sa boxovali ako predzápasy ale nakoniec sa od tohto upustilo. Stretnutie malo dobrú športovú spoločenskú úroveň.

Reprezentáciu SR na madzištátny zápas do Maďarska viedol vedúci výpravy a prezident SABA Mikuláš VAREHA. Tréneri Dušan BUČKO (Dubnica nad Váhom) a Ing. Tibor HLAVAČKA (BC Stavbár Nitra) mali k dispozícii borecov: 48 kg Miroslav KOVÁCS (BC Dubnica nad Váhom), 51 kg István SÁRGA, 54 kg Csaba ROSTÁS (obaja BC Agent 007 team Slovenské Nové Mesto), 57 kg Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava), 60 kg Mário ZÁBOJNÍK (BC Dubnica nad Váhom), 64 kg Michal SPIŠIAK (ŠKP Bratislava), 69 kg Ladislav TAKÁCS (BC Galanta), 75 kg Tibor VARGA (KO Box Galanta), 81 kg Jozef GÁBRIŠ (BC Dubnica nad Váhom), 91 kg Dominik MILKO (KO Box Galanta), nad 91 kg Sandro DIRNFELD (BC Stavbár Nitra), 54 kg Ľuboš FERDINAND (OBK Tomášikovo) a 64 kg Henrich BAGIN (ŠKP Bratislava). S výpravou cestovali aj rozhodcovia Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice) a generálny sekretár SABA Ing. Tibor HORNIG.

Výprava boxerov Slovenska pricestovala dňa 24.04.2009 popoludní na priateľské stretnutie do Maďarska. Večer o 19.00 hod. prebehlo váženie, o 21.00 hod. sa konala technická porada a určené dvojice zápasu. Myslím, že Maďarskí boxeri nastúpili v silnej zostave, z našich chýbali niektorí borci pre zranenia a chorobu. Zápas bol 25.04. o 17.00 hod. v športovej hale.

K jednotlivým stretnutiam :

48 kg KANALAS Róbert vs KOVÁCS Miroslav
- bolo to veľmi pekné a veľmi vyrovnané stretnutie.

51 kg KALUCZA Norbert vs SÁRGA István - bol to jeden z najbojovnejších zápasov. Sárga sa proti skúsenému súperovi postavil chlapsky aj keď bol v treťom kole počítaný, statočne tento zápas doboxoval.
            
54 kg LAKATOS Krisztián vs ROSTÁS Csaba -  toto stretnutie bolo veľmi vyrovnané, aj keď súper Csabu Rostása bol skúsenejší, náš boxer to nahrádzal bojovnosťou a prehral tesne na body.

57 kg MIHÁLY János vs VAŇO Tomáš -  náš boxer svojho súpera už poznal, v minulosti sa s ním stretol. Boxoval kľudne, nedal sa vyviesť s rovnováhy a s prehľadom vyhral na body.

60 kg LAUFER Krisztián vs ZÁBOJNÍK Mário -  stretnutie, v ktorom sme zažili nepríjemné sklamanie. Zábojník začal s prehľadom, kontroloval súpera a mal na vrch až do tej chvíle, kedy náš boxer vybehol do súpera nezabalený, ten zakontroval a zápas skončil R.S.C.

64 kg PEKANOV Tamás vs SPIŠIAK Michal -  tento zápas mal podobný priebeh ako ten predchádzajúci.

69 kg KORPICS István vs TAKÁCS Ladislav -  vynikajúce stretnutie, v ktorom dominoval náš boxer po všetkých stránkach a zaslúžene zvíťazil vysoko na body. Bolo to určite najlepšie stretnutie.

75 kg HARCSA Norbert vs VARGA Tibor -  tvrdý domáci boxer začal nekompromisne, no Tibor Varga dával na neho pozor, ustrážil jeho nebezpečné údery. Bolo to dobré stretnutie.

81 kg SZELLÓ Imre vs GÁBRIŠ Jozef -  toto stretnutie malo rýchli priebeh. Nekompromisný súper tvrdo zasiahol nášho boxera a po druhom počítaní rozhodca stretnutie ukončil.

91 kg DARMOS József vs MILKO Dominik -  na túto váhovú kategóriu veľmi rýchle a pekné stretnutie. Náš boxer mal v stretnutí prevahu a viedol na body, no v treťom kole asi 30 sekúnd pred koncom chytil kontru a prehral K.O. Bola to veľká škoda, lebo stretnutie by sme boli určite vyhrali.

+91 kg BOUQET Bence vs DIRNFELD Sandro - náš mladý neskúsený boxer odviedol na jeho skúsenosti veľmi dobrý výkon, no na skúseného súpera to nestačilo a prehral na body.

V tomto stretnutí sa ukázalo, že maďarský boxeri trénujú systematicky. Na našich bolo vidieť dosť nedostatkov, či už v technickej, alebo kondičnej pripravenosti. Ak chceme v budúcnosti na takýchto stretnutiach uspieť, musíme aj my vniesť do našej prípravy určitý systém.

Družstvo Slovenska, zľava: Sandro DIRNFELD, Tibor VARGA, Michal SPIŠIAK, Tomáš VAŇO, Jozef GÁBRIŠ, Dominik MILKO, tréner Maďarska Dr. KOVÁCS László, Ing. Tibor HLAVAČKA - asistent trénera SR, Ladislav TAKÁCS, Dušan BUČKO - tréner SR, Mário ZÁBOJNÍK, Ľuboš FERDINAND, Henrich BAGIN, Miroslav KOVÁCS, Csaba ROSTÁS, István SÁRGA
V hmotnosti do 57 kg zvíťazil 2 : 1 na body Tomáš VAŇO (SVK) nad MIHÁLY János (HUN)
Rozhodca Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava) dvíha ruku na znak víťazstva Ladislavovi TAKÁCSOVI po víťazstve v hmotnosti do 69 kg nad KORPICS István

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH ZÁPASOV
MAĎARSKO vs SLOVENSKO
18  :  4
Rozhodca Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava) dvíha ruku na znak víťazstva LAUFER Krisztiánovi z Maďarska po víťazstve v hmotnosti do 60 kg nad
Máriom ZÁBOJNÍKOM zo Slovenska
Rozhodca Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice) označil zdvihnutím ruky ako víťaza súboja hmotnosti do 81 kg reprezentanta Maďarska SZELŐ Imre po víťazstve nad Jozefom GÁBRIŠOM zo Slovenska
TEXT:
Dušan BUČKO
reprezentačný tréner seniorov SR
FOTO:
Peter ANDREJCO
Pablo Software Solutions