I. SLOVENSKÁ DORASTENECKÁ LIGA
ročník 2009, 1. kolo
KOMÁRNO, 21. a 22. februára 2009

Úvodné kolo I. Slovenskej dorasteneckej ligy 2009, prebehlo v dňoch 21.-22. februára 2009. Jeho dejiskom bola špeciálna telocvičňa športovej haly v Komárne. Hlavný rozhodca Milan Strnad z Dubnice nad Váhom, zaprezentoval spolu s Karolom Orelom a Ivanom Zelenákom dovedna 81 boxerov z 18 oddielov SABA. Najpočetnejšou vekovou kategóriu tu boli mladší dorastenci s 38 účastníkmi, starších žiakov bolo 12 a starších dorastencov 31. Až v deviatich hmotnostiach nemali boxeri súperov, ale viacerí z nich odboxovali, po dohode trénerov, nesúťažné duely. Kategóriu starších žiakov vyhral s veľkým náskokom oddiel OBK Tomášikovo s 25 bodmi, pred BC Dunaj Rom Komárno s 8 bodmi a BC Slovakia Bratislava so 7 bodmi. Kategóriu mladšieho dorastu vyhral oddiel BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto so ziskom 37 bodov, pred BC Galanta, ktorá získala 29 bodov a MŠK Vranov nad Topľou s 26 bodmi. Poslednú kategóriu, starší dorast vyhral oddiel MŠK Vranov nad Topľou s 34 bodmi, pred BC Agent 007 team Slovenské Nové Mesto a BC Galanta. Turnaj mal slušnú športovú a spoločenskú úroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Milan STRNAD z Dubnice nad Váhom. Na bodoch a v ringu sa striedali rozhodcovia: Branislav MITOŠINKA (EABA, Nová Dubnica), Mikuláš BENCSÍK (EABA, Zlatná na Ostrove), Michal HRABOVSKÝ (I. trieda, Komárno), Norbert HORŇÁK (II. trieda, Komárno). Činnosť Športovo-technickej komisie zabezpečoval člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Zdravotnícke zabezpečenie mali na starosti MUDr. František TÓTH a MUDr. Peter STRÁŇOVSKÝ (obaja Komárno).


Celkovú úroveň možno označiť za lepšiu ako priemernú,  vidno bolo  dosť kvalitných súbojov. Veľké oživenie vniesli do prvoligového ringu boxeri AGENTU 007 zo Slovenského Nového Mesta, ktorí vynikali mimoriadnou bojovnosťou, odolnosťou a tvrdým, hoci často nečistým úderom a frontálnym útokom do poslednej chvíle.

Medzi najlepšie duely turnaja možno zaradiť súboje Viliam TANKÓ (OBK Tomašíkovo vs Angel RIZOV (BC Dunaj Rom Komárno), Dávid ZŐLD (ŠKP Bratislava vs Ľuboš FERDINAND (OBK Tomášikovo) i s Csabom ROSTÁSOM (BC Agent 007 team Slovenské Nové Mesto), Adrián JACKANIN (MŠK Vranov nad Topľou) vs Ádam GULYAS (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), Henrich BAGIN (ŠKP Bratislava vs Jozef POĽÁK (MŠK Vranov nad Topľou) a Béla GLÓNER (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto) vs René LAKATOŠ (BC Galanta). Zaujímavé boli aj finálové zápasy Vranovčanov Erik BOČKO vs Juraj ČABALA a Adrián JACKANIN vs Ján DELING, v ktorých si oddieloví kolegovia nič nedarovali. Sympatické výkony odviedli v ringu  Richard SIPOS (OBK Tomášikovo), Tomáš ZŐLD (Box Team Lučenec), Krisztián LAKATOŠ (BC Galanta), Lukáš LANCZ KO Box Galanta), Jaroslav RIGO a Miroslav ČEPKO (obaja BC Stavbár Nitra), Ladislav TAKÁCS BC Galanta) a Marián SISÁK (MŠK Vranov nad Topľou).

Po nekompromisnom súboji na úplný doraz, Béla GLÓNER vs Jozef KROŠLÁK (BC Trnava), v ktorom bodoví označili za víťaza boxera Slovenského Nového mesta, odvolal tréner Bruno Hauer svoje družstvo zo súťaže a na protest voči výsledku, opustila výprava Box Klub BC Trnava  miesto podujatia.

Rozhodcovia neboli v optimálnej forme. Hlavný Milan Strnad bol nútený častejšie, než je zdravé, zasahovať a upozor
ňovať svoje ovečky na nedostatky v rozhodovaní. Facky padali ako na sále, stačilo počúvať. V budúcom ligovom kole bude treba lepšie postrážiť čistotu boja, pretože nepovšimnutých faulov bolo na tomto turnaji príliš veľa a viacero boxerov sa k víťazstvu „dopracovalo„ aj ich zásluhou. Naviac, počas prvého súťažného dňa,  sme zaknihovali viacero zranení, čo sa odrazilo na počte nedeľných stretnutí, keď z 21 naprogramovaných, sa neuskutočnilo 7, z toho päť práve pre spomínané zranenia.

Napriek viacerým spomenutým negatívam, box na Slovensku napreduje a po naštartovaní centrálnej prípravy v CTM a reprezentácii, to bude dozaista ešte lepšie.
Starší žiak BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto
vo váhe do 35 kg SÁRGA János
Súboj MD do 57 Csabu BŐLCSKEIA z ŠKB Spartak Komárno (červený) a Patrika RAJCSÁNYIHO
z ŠKP Bratislava
VÝSLEDKY PRVÉHO DŇA
21. februára 2009

VÝSLEDKY DRUHÉHO DŇA
22. februára 2009

PORADIE ODDIELOV
starší žiaci

PORADIE ODDIELOV
mladší dorast
Rozhodca Ing. Zoltán BÉNYI dvíha ruku na znak víťazstva Jurajovi ČABALOVI z MŠK Vranov nad Topľou, po víťazstve nad Denisom BENČIČOM Z BCS Bratislava
Rozhodca Michal HRABOVSKÝ označil zdvihnutím ruky ako víťaza hmotnosti do 66 kg mladšieho dorastu Róberta PŐCZA z BC Žitný Ostrov Zlaté Klasy, po víťazstve nad Vladimírom PAKANÍKOM z Box Sport Žilina

PORADIE ODDIELOV
starší dorast
Tréner BK BC Trnava Bruno HAUER cez prestávku radí svojmu zverencovi Jozefovi KROŠLÁKOVI
FOTO:
Martin STRASZER
TEXT:
Ivan ZELENÁK
Pablo Software Solutions