MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKEJ REPUBLIKY
žiakov, pre rok 2009
SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO, 14. a 15. marca 2009

V dňoch 14. a 15. marca 2009 sa za účasti 51 boxerov zo 17 oddielov SR (BC Slovakia Bratislava, BC Linka Box-SK Dunajská Lužná, BC Galanta, KO BC Galanta, BC SOUS Humenné, BC Dunaj Rom Komárno, ŠKB Spartak Komárno, BC Lokomotíva Košice, BC Lučenec, BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto, Box-Thajbox-Club Nové Zámky, BC Považan Nové Mesto nad Váhom, OBK Tomášikovo, BC Škola boxu Trstená pri Hornáde, BC Global Východ Vranov nad Topľou, MŠK Vranov nad Topľou, BC KN Zlatná na Ostrove) uskutočnili v Box areály v Slovenskom Novom Meste Majstrovstvá Slovenskej republiky mladších a starších žiakov pre rok 2009. Najviac titulov majstra SR v kategórii mladších žiakov získal oddiel KO BC Galanta (3).  Bodovo na prvom mieste skončil oddiel BC Galanta so ziskom 20 bodov (I.-2, II.-3, III.-1), pred KO BC Galanta s 15 bodmi (I.-3, II.-0, III.-) a BC Linka Box-SK Dunajská Lužná s 5 bodmi (I.-1, II.-0, III.-0).  V kategíi starších žiakov najviac titulov majstra SR získal oddiel OBK Tomašíkovo, ktoré skončilo aj bodovo na prvom mieste so ziskom 20 bodov (I.-3, II.-1, III.-2), pred BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto so 14 bodmi (I.-2, II.-0, III.-4) a BC Slovakia Bratislava s 8 bodmi (I.-1, II.-1, III.-0). Majstrovstvá mali dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava). V ringu a na bodoch sa striedali rozhodcovia:  Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratrislava), Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice), Peter JACHMAN (AIBA, Komárno) a Branislav MITOŠINKA (EABA, Nová Dubnica), Richard JAKUBÍK (I. trieda, Bratislava), Eva KOVÁCSOVÁ (II. trieda, Košice). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Ivan HEČKO, (Slovenské Nové Mesto).

Majstrovstvá oboch žiackych vekových kategórií, sa uskutočnili v priestoroch BC AGENT 007 Slovenské Nové Mesto v dňoch 14.-15. marca 2009.

Hlavný rozhodca Ing. Miroslav Jakubík, predseda ŠTK Mgr. Milan Marko a predseda TMK Ivan Zelenák, zaprezentovali v SNM dovedna 51 boxerov zo 17 oddielov SABA. Za dlhší koniec tu z pohľadu účasti ťahali starší žiaci, ktorých sa v SNM zišlo 35, oproti len 16-tim mladším. V najhojnejšom počte sa predstavil domáci AGENT 007 s BC Galanta, zhodne po ôsmich boxeroch, za nimi v tesnom slede OBK Tomášikovo so šiestimi boxermi.

Z hľadiska úrovne športu to bola taká všehochuť. Na štart boli v zmysle propozícií pripustení aj boxeri bez ZKB, čo bolo v niektorých prípadoch až príliš zrejmé. Ďalším momentom, hodným v tomto smere povšimnutia je, či sa ZKB udelí iba na papieri, po troch exhibičných alebo troch zápasoch v riadnych oblastných súťažiach. Napr. medzi prvým a tretím kolom II. SDL ubehlo 6 týžd
ňov, tri exhibičné sa zvládnu za polovicu času a tie na papieri za žiadny čas. Objem tréningových hodín sa zákonite prejaví, o čom niet pochýb a týka sa hlavne boxerskej škôlky. Niektorí chlapci tu na najvyššiu vnútroštátnu súťaž skutočne nepatrili.

V štartovom poli bolo však vidno aj niekoľko výnimočných a perspektívnych boxerov. U mladších žiakov to bol Kristián FARKAŠ a Michal TAKÁCS z BC Galanta, Lukáš FORRÓ (KO BOX Galanta) ale hlavne Denis BENKOVSKÝ (BC Linka Box-SK Dunajská Lužná), v ktorom drieme neskutočný potenciál.

Vynikajúca konkurencia sa zišla v hmotnosti do 38 kg starších žiakov. Bola to neoddiskutovateľne najlepšie obsadená hmotnosť, kde traja boxeri mohli stáť na najvyššom stupienku a do nej patrili aj dva najlepšie duely podujatia Rudolf BENKOVSKÝ vs Viliam TANKO a Rudol BENKOVSKÝ vs Juraj POLLÁK. Finálový duel Benkovský vs Pollák, nezastihol boxera Linka Box-SK Dunajská Lužná v optimálne forme, keď boxoval sústavne pod tlakom a svojho protivníka nedokázal zastaviť. Môj dojem je, že ringový nezdvihol ruku skutočnému víťazovi.

Po organizačnej stránke sa v Slovenskom Novom Meste striedali klady s nedostatkami. Generálny sponzor podujatia, prezident SABA Mikuláš VAREHA, ušetril oddielom značné finančné prostriedky, keď nocľahy a stravovanie po celý čas, išli na jeho náklady a patrí mu za to veľká vďaka. Prekvapením bol divácky nezáujem,  domácim fanúšikom zrejme viac chutí extraliga a investovať by bolo treba do skvalitnenia ubytovania, hlavne ak sa v krátkej budúcnosti plánuje v tomto areáli zorganizovať medzinárodný turnaj olympijských nádejí V4.
Odborníkov boxu príjemne svojimi výkonmi prekvapil mladší žiak z Dunajskej Lužnej Denis BENKOVSKÝ
Úspešne si na majstrovstvách počínal aj boxer oddielu KO Box Galanta Lukáš FORRÓ

SEMIFINÁLOVÉ VÝSLEDKY
14. marca 2009
Semifinálový súboj hmotnosti do 42 kg starších žiakov medzi Máriom CSONKOM z BC KN Zlatná na Ostrove (vpravo) a Kristiána KODAYA z KO BC Galanta
Stupeň víťazov hmotnosti do 38 kg mladších žiakov. Na druhom mieste skončil Leon KRAJČOVIČ z BC Galanta a majstrom sa stal jeho oddielový kolega Michal TAKÁCS

FINÁLOVÉ VÝSLEDKY
15. marca 2009
Stupeň víťazov st. žiakov do 42 kg, zľava: Jozef HERÁK (BC GAL), majster SR Mário CSONKA (KN ZnO), Kristián KODAY (KO GAL) a Dávid UHĽAR (BCA SNM)
Odovzdával prezident SABA Mikuláš VAREHA
Stupeň víťazov st. žiakov do 38 kg, zľava: Juraj POLLÁK (BCS BA), majster SR Rudolf BENKOVSKÝ (LB DL), Viliam TANKO (OBKT) a Patrik ČABALA (MŠK VR). Odovzdaval prezident SABA Mikuláš VAREHA


PORADIE ODDIELOV
mladší žiaci

PORADIE ODDIELOV
starší žiaci
Zápasy majstrovstiev pozorne sledovali aj predseda disciplinárnej komisie SABA Mgr. Pavol HOSNÉDL (vľavo) a predseda TMK Ivan ZELENÁK
Súboj starších žiakov do 57 kg Filipa MARENČINA z BC Global Východ Vranov n./T. (červený) a Csabu TÓTHA
z OBK Tomášikovo


MAJSTRI SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Mladší žiaci

Starší žiaci
32 kg  Kristián FARKAŠ                       BC Galanta
35 kg  Denis BENKOVSKÝ                 BC Linka Box-SK Dunajská Lužná
38 kg  Michal TAKÁCS                        BC Galanta
40 kg  Erik MARSAL                            KO Box Galanta
44 kg  Šimon LEPEŇ                             KO Box Galanta
57 kg  Lukáš FORRÓ                            KO Box Galanta
35 kg  Attila VÁRADI                          BC Agent 007 Team Sl. Nové Mesto
38 kg  Rudolf BENKOVSKÝ              BC Linka Box-SK Dunajská Lužná
40 kg  Kevin FARKAS                        OBK Tomášikovo
42 kg  Mário CSONKA                       BC KN Zlatná na Ostrove
44 kg  Ondrej ZUPKO                         BC Lokomotíva Košice
46 kg  Roland MÁRTON                     BC Agent 007 Team Sl. Nové Mesto
48 kg  Ľudovít KLEIN                         Box-Thai box-Club Nové Zámky
52 kg  Róbert RÁCZ                            Box Club Lučenec
54 kg  Július VIZVÁRY                        Boxing Club Galanta
57 kg  Csaba TÓTH                             OBK Tomášikovo
60 kg  Mikuláš FERDINAND              OBK Tomášikovo
66 kg  Ľuboš BACHO                          BC Slovakia Bratislava
TEXT:
Ivan ZELENÁK
predseda TMK SABA
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
Pablo Software Solutions