MEDZINÁRODNÝ TURNAJ mladšieho dorastu v boxe
"TURNAJ OLYMPIJSKÝCH NÁDEJÍ 2009"
SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO, 16. a 17. mája 2009

V dňoch 16. a 17. a mája 2009 sa v Box areáli v Slovenskom Novom Meste za účasti 49 boxerov z piatich štátov (Česká republika-9, Litva-4, Maďarsko- 13, Poľsko-4, Slovenská republika-19, keď Litva a Poľsko boli zastúpené klubmi Panevežys resp. Sanok, zostávajúce štáty mali zastúpenie reprezentačnými výbermi.) uskutočnil medzinárodný turnaj mladšieho dorastu v boxe pod názvom "TURNAJ OLYMPIJSKÝCH NÁDEJÍ 2009". Dosiahnutých sedem prvenstiev pre Slovenskú reprezentáciu je pri pomerne silnej účasti je úspechom. Na prvom mieste skončilo Slovensko so 60 bodmi (I.-7, II.-7, III.-4) pred Maďarskom so 46 bodmi (I.-6, II.-5, III.-1) a reprezentáciou Českej republiky s 15 bodmi (I.-1, II.-2, III.-4). Kolégium trénerov, označilo za najtechnickejšieho domáceho boxera Tomáša ZŐLDA (Box Team Lučenec - 63 kg), zo zahraničných László BABÓSA (HUN - 50 kg) a za najbojovnejšieho Karla HÁJKA (CZE - 57 kg), v ktorom rastie našim západným susedom ďalšia výrazná špička. Po organizačnej stránke prebehol turnaj v naprostom poriadku a jedinou chybičkou, ktorá sa do nej zatúlala, boli nedostatok cien, keď zdvojený ľahký welter bol naviac a tak víťazi hmotnosti do 86 kg nedostali prislúchajúce trofeje, čo bude treba dodatočne napraviť. Po oba dni bol prítomný aj prezident SABA Mikuláš VAREHA, organizačný štáb s rozhľadom kormidloval JUDr. Ján NOVOTNÝ, technika v rukách Karola ORELA fungovala bezchybne. Nedostatkom bol však počet rozhodcov, keď okrem Maďarskej výpravy žiadna ďalšia nepriviezla svojho arbitra a tak bodovali len traja, čo bolo na turnaj takejto úrovne málo. S niekoľkými verdiktmi neboli výpravy spokojné a to okrem Poliakov, bez výnimky. Turnaj mal veľmi dobrú športovú úroveň. Spoločenská úroveň niesla známku vysokého štandardu. Prezident SABA a súčasne aj usporiadajúceho klubu, Mikuláš VAREHA, sa predstavil už tradične v role pozorného hostiteľa, vyriešil všetky predpokladané nedostatky, vrátane ubytovania a tak všetky výpravy bez rozdielu, odchádzali zo Slovenského Nového Mesta spokojné a určite sa tam budú radi vracať.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na turnaji viedol vedúci výpravy Sir Mikuláš VAREHA st. (Slovenské Nové Mesto). Tréner Marián SMOLÁK (Vranov nad Topľou) s asistentom Františkom HORŇÁKOM (Nové Mesto nad Váhom) mali k dispozícii borcov: 43 kg Matúš ZUPKO (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), 46 kg Tomáš ŠIMEK (BC Galanta), 48 kg Michal ZÁTORSKÝ (BC Lokomotíva Košice), Attila SÁRGA, Michal GALAJDA (obaja BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), 50 kg Erik BOČKO (MŠK Vranov nad Topľou), Roland MÁRTON (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), 52 kg Juraj ČABALA, 54 kg Erik ČEČKO (obaja MŠK Vranov nad Topľou), 57 kg Patrik RAJCSÁNYI (ŠKP Bratislava), 60 kg Tomáš PSOTKA (BC Galanta), 63 kg  Tomáš ZŐLD (Box Team Lučenec), Richard SÍPOS (OBK Tomášikovo), 66 kg Krisztián LAKATOŠ (BC Galanta), 70 kg Kamil JANOČKO (BC Lokomotíva Košice), 75 kg Tomáš GONDOĽ (BC Škola boxu Trstená pri Hornáde), 80 kg Jaroslav RIGO (ŠKP Bratislava), 86 kg Jakub DELY (MŠK Vranov nad Topľou), Tomáš LACKO (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto).

Olympijské nádeje SABA, sa v Slovenskom Novom Meste ukázali ako skutočné nádeje slovenského boxu. Výber devätnástich boxerov, sa skladal z jednotiek, ktoré boli doplnené náhradníkmi, za chýbajúcich zahraničných boxerov. Naši súperi tiež priviezli výbery, v ktorých bolo vidno špičky, ale súčasne aj boxerov poslabšej výkonnosti. Litvu a Poľsko reprezentovali kluby Panevežys a Sanok, Maďari a Česi sa prezentovali výbermi svojich krajín.

Spomedzi výberu Českej republiky, ktorý koučovali Vít KRÁL a Jan BALOG, zaujali svojim herným prejavom a výkonnosťou Aleksi TELVÁK, suverénny Patrik BALOG, vynikajúci Karel HÁJEK, ale aj Patrik ŠALA, Petr MACHÁČEK či Adam KYJOVSKÝ a Viktor AGATELJAN.

Naši južní susedia sa už tradične prezentovali vysokou boxerskou úrov
ňou. Hoci podľa vyjadrenia vedúceho výpravy, športového riaditeľa MŐSZU Józsefa SZAKÓSA, neprišli k nám s „áčkom“, napriek tomu   v Slovenskom Novom Meste  miešali karty ako sa patrí. László BABÓS, Gábor BARCSA, Sándor MAKULA, József HERCZEG, ale aj Bálint NYÁRI či Alex TÓTH sú mená, o ktorých budeme v budúcnosti dozaista počuť.

Početne síce malú, ale výkonnostne veľmi dobrú ekipu, priviedli na Tokaj litovský majster Európy z roku 1993 Vitalius KARPACIAUSKAS spolu s Piotrom PROKOFIEVOM, hostia zo Sanoku s Wieslavom FLORCZAKOM, úrove
ň tohto turnaja trochu podcenili.

Väčšina zverencov Mariána SMOLÁKA a jeho asistenta Fera HORŇÁKA, pôsobila veľmi dobrým dojmom. Tomáš ŠIMEK, Attila SÁRGA, Krisztián LAKATOS, Tomáš ZŐLD, Jaro RIGO a Jakub DELY, prezentovali v ringu to, v čom treba pokračovať. Mišo ZÁTORSKÝ, Kamil JANOČKO, Patrik RAJCSÁNYI a nezvykle aj Tomáš PSOTKA, musia pridať na aktivite, pretože spoliehať sa len na trestanie chýb súpera, je v medzinárodnom ringu príliš málo. Matúš ZUPKO musí pridať na technike a Juro ČABALA, Erik BOČKO či Erik ČEČKO, neboli vo forme a pohode, na akú sme u nich zvyknutí. Pozoruhodný je pokrok Tomáša GONDOĽA, ktorý na svoj boxerský vek potvrdil, že aj na odľahlom vidieku vyrastajú boxerské talenty.

Obavy o spoločenskú úrove
ň turnaja sa nepotvrdili, ba práve naopak. Mikuláš VAREHA, v jednej osobe prezident asociácie i miestneho klubu, sa so svojim štíhlym riadiacim štábom postaral o niekoľko prekvapení, ktoré vtisli turnaju sympatickú pečať. Na túto sféru turnaja nebolo zo strany účastníkov počuť jediného krivého slova, počuť bolo len chválu a uznanie.
Organizačný štáb z úzadia nenápadne a tradične kvalitne riadil JUDr. Ján NOVOTNÝ, svojou účasťou prispeli aj zväzoví funkcionári. Priebeh súťaže bol hladký, bez väčších problémov, drobnosti boli riešené okamžite. Do budúcna však treba prísnejšie dohliadnuť na úsek rozhodovania, pretože traja bodoví na takýto turnaj rozhodne nestačia.

Turnaj olympijských nádejí sa pre Slovensko skončil úspešne. Družstvo obsadilo prvú priečku pred Maďarskom a reprezentáciou Českej republiky, z pätnástich hmotností sme vyhrali sedem. Súťaž ukázala, že máme sľubné talenty a získali sme prísľub pre centrálnu prípravu. Zostáva už len tvrdo pracovať na všetkých úrovniach. V oddieloch, útvaroch talentovanej mládeže i reprezentácii. Som presvedčený, že výsledky nedajú na seba dlho čakať.

Vďaka organizátorovi turnaja Olympijských nádeji prezidentovi SABA Mikulášovi Varehovi a sekretariátu SABA sa podarilo zorganizovať pre juniorov Slovenska veľmi slušné podujatie. Turnaj zanechal dobrý dojem v zahraničných účastníkoch, ktorí  prisľúbili na budúci rok opäť účasť ešte vo väčšom počte. Ako tréner reprezentácie som mal podiel na účasti boxerov Litvy a Poľska. Škoda, že v týchto štátoch prebiehali tiež medzinárodne podujatia. Pre Slovensko to bola dobrá reklama usporiadateľa, ktorá nám pritiahne viac boxerov zo zahraničia. Nášmu boxu
Reprezentačný tréner Marián SMOLÁK pripravuje do ďalšieho kola borca v hmotnosti do 86 kg Jakuba DELYHO
Maďarskí tréneri pripravujú svojho borca v hmotnosti do 75 kg Patrika SZIGETIHO
Rozhodcovia turnaja, zľava: Viktor VAĽKO, Eva KOVÁCSOVÁ, Štefan MAJOROSI, Peter MARUŠKA, FEJES László, Jaroslav JAKUBÍK
by prospelo, keby sme mohli do budúcna usporiadať podobný turnaj juniorov, ale trojdňový. Samotná príprava bola pred turnajom dva dni. Spolu prebehli štyri tréningové jednotky. Stačili na to, aby ukázali potrebu zanedbaných sústredení, ktoré mali byť podľa plánu začiatkom roka. Bola to pre väčšinu boxerov prvá príprava juniorov tvoriacich nové reprezentačné družstvo. Obidvaja tréneri sme sa zhodli a konštatovali, že je obrovský rozdiel medzi juniormi a mládežou. Týka sa to hlavne základného postoja,  premiestňovania sa v priestore,  nácviku techniky vo dvojiciach. Väčšina prítomných boxerov konštatovala, že s mnohými tréningovými metódami sa stretla po prvý krát. Pre nás je len dobrým znamením, že sa sami dožadujú takejto prípravy, kde by sa naučili všetko to, čo im bolo predvádzané pri precvičovaní úderov a podobne. Až na pár jednotlivcov, ktorí štartovali už v kategórii juniorov v minulom roku  bola  väčšina takých, čo prvýkrát zažila tréning rannou rozcvičkou, potom druhý tréning dopoludnia a poobede. Preto bol na sústredení medzi týmito účastníkmi veľký rozdiel. Je potrebné pred turnajmi, ktoré nás čakajú v jesennej časti zorganizovať prípravu  aspoň päť dní.

V hmotnosti do 43 kg štartoval Martin ZUPKO. V prvom stretnutí mal za súpera českého boxera Viktora Agapeljana. Náš boxer je bojovník a svojou bojovnosťou predčil technickejšieho boxera Čiech, vyhral stretnutie na body. Vo finále mal veľmi dobrého Litovského boxera Erikasa Gumbreviciusa. S vyspelým a technicky zdatným boxerom vyhral opäť bojovnosťou v treťom kole. Víťazstvo v domácom prostredí musíme brať s rezervou, nakoľko v zahraničí nám takéto víťazstvá rozhodcovia nemusia dať. Je potrebné zlepšiť pohyb v ringu, základný postoj a útok. Skončil na prvom mieste.

46 kg - Tomáš ŠIMEK opäť stretnutie s Litovským boxerom Seredisom Zigimantisom veľmi vyrovnané. Náš boxer  známi ako bojovník mal, čo robiť s technicky vyspelejším boxerom. Boxoval do poslednej sekundy treba povedať snaživo a podľa rád  trénerov, čím víťazstvo stiahol na svoju stranu. Vo finále mal za súpera Maďara Jánosa Makulu. Opäť u nášho boxera dominovala bojovnosť a to hlavne v treťom kole, keď zlomil časté útoky súpera a svojím záverom ho vybodoval. Chyby je potrebné odstrániť v základnom postavení rúk a hlavy.

48 kg - V tejto hmotnosti sme mali troch boxerov: Michal ZÁTORSKÝ, Attila SÁRGA a Michala GALAJDU. Už prvé stretnutie, ktoré absolvoval Attila Sarga s fyzicky zdatným súperom z Maďarska Máté Attila sa skončilo nezaslúženou prehrou nášho boxera. Michal Zátorsky zviedol rýchle stretnutie s verdiktom r.s.c. s našim Michalom Galajdom. Vo finále boxoval Michal Zátorsky s Maďarským boxerom Matte Attilom spočiatku veľmi opatrne. Nechával súpera boxovať čím sa zdalo, že stretnutie sa už nedá z jeho strany zvládnuť. Až po dôraznom upozornení, že má konečne útočiť, v treťom kole už bol vyrovnanejším súperom a vyhral na body. Obsadil prvé miesto. V boji o tretie miesto vyhral vyhral Attila Sarga s našim Michalom Galajdom r.s.c. v 1. kole.
Michal Zátorsky potrebuje zlepšiť psychiku a bude boxer. Attila Sarga je bojovník, ale je potrebné zlepšiť úderovú techniku. Michal Galajda i keď bol ako náhradník potrebuje ešte veľa popracovať na pohybe, postoji a podobne.
50 kg - Boxovali dvaja naši boxeri Erik BOČKO boxoval s Maďarom Babosom Lászlom. Náš boxer známi ako bojovník nepredviedol taký výkon aký sme od neho čakali. Nepremyslene útočil z čoho ťažil jeho súper. Prehral na body. V boji o tretie miesto mu nenastúpil zranený Poľský boxer, s ktorým už tohto roku vyhral. Skončil tretí. Druhý náš zástupca Roland MÁRTON boxoval s Poliakom Rogalinskym Martonom. Spočiatku váhal potom sa pustil do svojho súpera a zaslúžene vyhral na body. Vo finále bol jeho súper z Maďarska Babós László o poznanie lepší. Tvrdo zasahoval  nášho boxera a vyhral pred limitom r.s.c. Tu sme pri losovaní mali možnosť usporiadať inač dvojice a možno opačné finále mohlo dopadnúť inač. Marton Roland obsadil druhé miesto. Erik Bočko potrebuje zlepšiť pohyb v trupe, viac uhýbať úderom a udržať ruky v základnom postavení. Roland Marton potrebuje zlepšiť techniku úderov, pohyb a obranu.

52 kg - Juraj ČABALA sa stretol so skúseným boxerom z Maďarska Barcsa Gábor, víťazom turnaja ON v Komárne z minulého roku. Prílišný rešpekt úplne zviazal ruky nášmu boxerovi, ktorý i keď vie bojovať asi sa pozabudol. Stretnutie od boxoval odovzdane a prehral n.b. Skončil druhý nakoľko to bolo finále. Juraj Čabala, ktorý sa u nás nebojí postaviť seniorom v Tokaj extralige musí zmeniť psychiku pred stretnutím. Rešpekt zo súpera mu skôr uškodil.

54 kg - Erik ČEČKO sa vo finále stretol s Maďarským boxerom Makulom Sandorom. Súper nášho boxera je oveľa skúsenejší, čo dal najavo v úvode stretnutia a zdalo sa, že bude r.s.c. No i napriek tomu náš boxer odolal a vydržal až do konca. V ringu bola jasná prevaha nášho súpera. Erik Čečko prehral n.b. a skončil druhý.
U neho je potrebné zlepšiť obranu a postavenie rúk.

57 kg - Patrik RAJCSÁNYI, náš čo do počtu stretnutí najskúsenejší boxer v prvom stretnutí boxoval s Českým boxerom Karlom Hájekom. Súper nášho boxera bol od prvého kola do posledného tvrdým a dôrazným boxerom. Náš boxer boxoval zakríknuto, zle sledoval súpera následkom čoho tvrdo inkasoval. Bolo, potrebné uhýbať úderom, zrážať, povoľovať a podobne. Veľkú úlohu tu hrala psychika nášho boxera. Prehral na body. Skončil tretí nakoľko mu boji o tretie miesto nenastúpil Poľsky boxer.

60 kg - Tomáš PSOTKA vyboxoval slušné stretnutie v prvom stretnutí s Maďarským boxerom Horváthom Erikom. Boxoval s prehľadom až na to, že zbytočne s viditeľne, postavou nižším súperom išiel na boj z blízka. Vyhral zaslúžene n.b. Vo finále sa stretol s Litovským boxerom Samoskom Alvidasom. Medzinárodne skúsenejší súper útočil veľkým tlakom na nášho boxera. Často skracoval vzdialenosť čím nedovolil Tomašovi Psotkovi boxovať na dištanc. Tomáš Psotka prehral n.b. Ako nedostatok v tomto stretnutí vidím malú hmotnosť, po tréningoch mal zbytočne pod až skoro dve kilá, čo na jeho výšku je veľmi malá hmotnosť. Je potrebné zlepšiť silu (gymnastika a pod.)  Je to perspektíva, s ktorou je potrebné pracovať.

63 kg - 1. skupina - nakoľko v tejto hmotnosti bolo 6 boxerov. V tejto skupine boxoval Tomáš ZŐLD s Maďarským boxerom Udvardi Miklos. Bolo to vlastne finále nakoľko Maďar vyradil prvý de
ň Litovca Kaukenasa Naglisa. Náš boxer pre nás už skúsenejší boxoval s prehľadom. Nedovolil súperovi rozvíjať útok predchádzal ho, hlavne útokom na spodné, dovolené partie tela. Finále vyhral Tomáš Zőld veľmi dobrým bojovným výkonom do poslednej sekundy. U neho je potrebné zlepšiť prácu prednej ruky čím sa stane ešte výraznejším boxerom.
63 kg - 2. skupina. Semifinále boxoval Patrik BALOG s Poľským boxerom Gibadlo Stanislav a vyhral ho r.s.c. Vo finále sa náš boxer Richard SÍPOS stretol s Českým boxerom Patrikom Balogom. O poznanie vyšší boxer, finalista majstrovstiev Európy žiakov v roku 2008 bol pre nášho boxera veľmi dobrým súperom. Chybou nášho boxera bolo to, že boxoval na dištanc, čím pre dlhorukého Českého reprezentanta nebol problém bodovať. V závere tretieho kola sa náš boxer pokúšal skracovať vzdialenosť, ale bolo už neskoro a prehral n.b.  Skončil druhý.
Richard Sípos, nakoľko patrí do skupiny skúsenejších boxerov mal vedieť boxovať aj boj na strednú vzdialenosť a boj na telo. Taktiež pri dvojfázových tréningoch má malú hmotnosť na 63 kg .

66 kg - Krisztián LAKATOŠ patrí do skupiny skúsených boxerov v tejto vekovej kategórii. V prvom stretnutí mal Poľského boxera  Kamila Adamského. Už v úvode svojim tvrdým útokom zlomil snahu súperovi bojovať. Dobre držal súpera na prednej ruke, čím mohol tvrdo zasahovať. Vyhral spôsobom KO na solár. Vo finále mal za súpera Patrika Šalu z Českej republiky. Opäť veľmi dobrá práca tela, nôh a razantné údery, čím si získal rešpekt a prevahu a nakoniec aj víťazstvo v tejto hmotnostnej kategórii. Krisztián Lakatoš patrí svojím prístupom k tréningu a zápasom príkladom, odovzdáva energiu nie len na tréningu, ale aj v stretnutiach.

70 kg - Kamil JANOČKO sa v ringu vo finále stretol s Maďarským boxerom Nyárim Balintom. Spočiatku boxoval s prehľadom, ktorý sa postupne vytratil s pribúdajúcimi minútami. Neudržal súpera na prednej ruke, zbytočne išiel do súboja pri tele, čim strácal na sile a prehľade. Stretnutie prehral n.b. Skončil na druhom mieste. Potrebuje zlepšiť psychiku a dodržať taktiku boja.

75 kg - Tomáš GONDOĽ mladý, nádejný boxer sa vo finále stretol Patrikom Sigedim. Boxoval na dištanc, čím udržiaval často útočiaceho súpera v úderovej vzdialenosti. Škoda, že niektoré údery v prvom kole neboli bodované. Pracovať začal v treťom kole, v ktorom urobil 8 bodov. I keď stretnutie prehral n. b. je potrebné sa mu ďalej venovať po úderovej stránke a postavení rúk. Skončil druhý.

80 kg - Jaroslav RIGO sa v ringu stretol s Maďarským boxerom Romaiom Jozsefom, ktorý pred tým porazil Českého boxera Vasického Radomíra. Finálové stretnutie s Maďarským boxerom bolo po dve kola stále bodovo pre súpera. Až tretie kolo náš boxer na rady trénerov zabral, čo mu prinieslo aj víťazstvo v ringu. Skončil na prvom mieste. Jaroslav Rigo potrebuje si viac veriť a bojovať tak ako v treťom kole stretnutia.

86 kg - Jakub DELY sa vo finále v ringu stretol s Maďarským boxerom Tóthom Alexom. Boxoval kľudne, čím si udržiaval v každom kole náskok. V závere tretieho kola sa pustil viac do súpera, čím zvýraznil bodové víťazstvo stretnutia. Skončil na prvom mieste. Jakub Dely začína box brať vážne je v období rastu. Potrebuje v ringu zrýchliť pohyb na nohách za súperom a zlepšiť odhad vzdialenosti.

ZÁPASY PRVÉHO DŇA
16. mája 2009
Stupeň víťazov hmotnosti do 43 kg, zľava: Erikas GUMBREVICIUS (LTU), víťaz Matúš ZUPKO (SVK),  Aleksi TELVÁK (CZE). Odovzdával JUDr. Ján NOVOTNÝ
Stupeň víťazov do 57 kg, zľava: Karel HÁJEK (CZE), víťaz  HERCZEG József (HUN), tretí Patrik RAJCSÁNYI (SVK). Odovzdával SZAKÓS József (HUN)

ZÁPASY DRUHÉHO DŇA
17. mája 2009
Stupeň víťazov hmotnosti do 63 kg, zľava: UDVARDI Miklós (HUN), víťaz Tomáš ZŐLD (SVK) a Naglis KAUKENAS (LTU. Odovzdával Mikuláš VAREHA
Cenu najtechnickejšieho domáceho borca získal odchovanec oddielu BT Lučenec Tomáš ZŐLD. Odovzdali: Ivan ZELENÁK (vľavo) a Mikuláš VAREHA)


KONEČNÁ TABUĽKA KRAJÍN
Stupeň víťazov družstvá, zľava: Maďarsko (HUN), tréner FARKAS József, víťazi Slovensko (SVK) tréneri František HORŇÁK a Marián SMOLÁK, tretí Česká republika (CZE), vedúci družstva Dalibor KLOBÁSKA. Odovzdávali: predseda organizačného výboru JUDr. Ján NOVOTNÝ (vľavo) a prezident SABA Mikuláš VAREHA
Stupeň víťazov do 54 kg, zľava: ČEČKO Erik (SVK)
a víťaz MAKULA Sándor (HUN). Odovzdávali: JUDr.
Ján NOVOTNÝ (vľavo) a SZAKÓS József (HUN)
Prezident SABA Mikuláš VAREHA (dolu v strede) s trénermi Mariánom SMOLÁKOM (vľavo) a Františkom HORŇÁKOM s časťou víťazného družstva SR
Družstvo Českej republiky s trénermi Vítom KRÁLOM
(v strede) a Jánom BALOGOM
TEXT:
Marián SMOLÁK
reprezentačný tréner mládeže SR

Ivan ZELENÁK
predseda TMK SABA
FOTO:
Peter ANDREJCO
Pablo Software Solutions