MEDZINÁRODNÝ TURNAJ MLÁDEŽE V BOXE
DANAS POZNIAKAS CUP 2009“ - 4. ročník
VILNIUS (Litva), 12. - 15. marca 2009

V dňoch 12.až 15. marca 2009 sa za účasti 85 boxerov zo 16 štátov (Anglicko, Bielorusko, Česká republika, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Nemecko, Poľsko, Rusko, Slovenská republika, Švédsko, Ukrajina, Wales) uskutočnil v hlavnom meste Litvy, Vilniuse štvrtý ročník medzinárodného turnaja mládeže v boxe. Slovenský reprezentant Ľuboš FERDINAND (OBK Tomášikovo) sa v silnej konkurencii nestratil a získal striebornú medailu za druhé miesto v hmotnosti do 54 kg. Najviac prvenstiev na turnaji získalo družstvo Litvy (4) a skončilo s 28 bodmi (I.-4, II.-2, III.-2) na prvom mieste. Druhú priečku obsadili  borci Poľska, ktorí získali 14 bodov (I.-1, II.-3, III.-0). Tretie miesto sa ušlo Anglicku, ktoré získalo 9 bodov (I.-1, 2.-1, III.-1). Turnaj mal veľmi dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na turnaj viedol vedúci výpravy Mgr. Marián SMOLÁK s trénerom reprezentácie Mariánom SMOLÁKOM (obaja Vranov nad Topľou). K dispozícii mali borcov:  do 51 kg Peter ŠENKY (MŠK Vranov n./T.), do 54 kg Ľuboš FERDINAND (OBK Tomášikovo), do 57 kg Ján DELING, 64 kg Jozef POĽÁK a 75 kg Marián SISÁK (všetci MŠK Vranov nad Topľou). Ďalej s výpravou cestoval aj rozhodcovia Viktor VAĽKO (AIBA, Košice).

IV. ročník EUBC turnaja mládeže ročník 1991 - 1992 bol v porovnaní s rokom 2008 na vyššej úrovni, čo aj počtom štátov a aj účastníkmi. Organizátormi turnaja sa nepotvrdil  predpoklad obmedzení počtu účastníkov jednotlivých štátov.  Nakoľko z pozvaných štátov 26 a určenia jednotlivých hmotnosti na počet 5 bol prehnaný. Litva postavila dve družstva, Lotyšsko dve družstva. Z toho Litva využila domáce prostredie a postavila aj ročníky narodenia  1993. Opäť využila to, že postavila aj vínimočné talenty, čo my u nás obmedzujeme. Na margo toho spomeniem v hmotnosti do 57 kg Edvardsa Skurdelisa, ktorý si poradil aj s ročníkmi 1991 a dokonca vo finále s medailistom ME Gutmnsom Edvardsom z Lotyšska. Slovenskí boxeri boli pôvodne nominovaní siedmi. Pre obmedzenie jednotlivých hmotnosti neštartoval pre nás na škodu Ladislav Takács. Pre zranenie Dávida Zőlda v Tokaj extralige na poslednú chvíľu bol nominovaný náhradník Ján Deling z MŠK Vranov nad Topľou. Turnaju predchádzal dvojdňový zraz vo Vranove nad Topľou. Príprava prebiehala dvojfázovo s jednou regeneračnou jednotkou sauna s bazénom. Na turnaji sme opäť po vypadnutí našich boxerov dohodli priateľské stretnutia v ringu.

51 kg - Peter ŠENKY sa v ringu stretol s Litovským boxerom Ovidijusom Jelkinasom. Stretnutie začal opatrne na, čo aj doplatil. Jeho tlak neprinášal body. Naopak Litovcovi bol bodovaný každý úder. Peter Šenky vyhral až štvrté kolo 4:1, čo nestačilo, aby stiahol náskok s prvých kôl súpera. Prehral 13:7 na body. I keď vypadol na druhý de
ň potvrdil to, že mal boxovať naplno od prvého kola. Boxoval opäť priateľské stretnutie s boxerom Litvy, ktorý vypadol v hmotnosti do 57 kg. Jasne s ním dominoval tvrdosťou a presnosťou.

54 kg - Ľuboš FERDINAND v prvom stretnutí mal za súpera Lotyša Aigars Golubovs. Od prvého kola musel zaberať naplno, aby udržal tlak súpera. Stretnutie pokiaľ chcel vyhrať musel boxovať na dištanc, čo sa mu aj nakoniec darilo a vyhral tesne 5 : 4 na body. V druhom stretnutí mal za súpera Aurimasa Komeleviciusa s Litvy. Pravidlo nevypustiť prvé kola sa potvrdilo. Začal smelo a hneď v úvode si urobil náskok. Boxoval podľa taktických pokynov na dištanc a nedovolil  Litovskému boxerovi vyvíjať súvisle akcie. Vyhral 17: 1 na body. Vo finále mal súpera z Ukrajiny - Oleg Prudkyj, ktorý bol nad jeho sily. Hneď v úvode prijal taktiku boja z blízka nebol v pohybe a zbytočne inkasoval údery na spodné dovolené partie tela. Bol opakovane počítaný v prvom kole a následne poslaný rozhodcom do rohu verdiktom r.s.c.i. 1 kolo. Obsadil druhé miesto a získal  striebornú medailu.

57 kg - Ján DELING ako náhradník za Dávida Zőlda boxoval s jedným z najlepším boxerom Litvy Edgarsom Skurdelisom. Vizitka súpera 120 stretnutí, dva krát finalista ME žiakov a štvornásobný  majster Litvy. Ján Deling boxuje necelý rok a výsledok prehra 23: 2 na body nezodpovedá skutočnosti. Rozhodne rozdal viac presných zásahov a hlavne vo štvrtom kole. Na druhý de
ň taktiež absolvoval priateľské stretnutie v ringu.

Športová hala vo Vilniuse, kde sa turnaj uskutočnil
Slávnostný nástup, výpravu Slovenska na ňom zastupovali Peter ŠENKY (vľavo) a Marián SISÁK
64 kg - Jozef POĽÁK mal za súpera majstra Európy 2007  kadetov zo Siofoku Fred Evans z Welsu. Boxoval nebojácne. Celé stretnutie robil tlak na súpera. Jeho údery, hlavne v prvom kole neboli bodované. Prílišná snaha zvíťaziť nad dobrým súperom ho stála víťazstvo. Zbytočne išiel do súboja na boj zblízka. Prehra 8:4 na body s majstrom Európy a neskorším víťazom tejto hmotnosti Fredom Evansom by mala byť pre neho povzbudením do ďalšieho tréningu. Po vypadnutí boxoval s Litovským boxerom.

75 kg - Marián SISÁK mal za súpera Tyrona Zeujeva z Nemecka. Stretnutie od prvej sekundy tvrdé a nekompromisné z oboch strán. Nemožno uprieť bojovnosť nášho boxera do poslednej minúty. Jeho snaha bodovať presne a tvrdo nebola  bodovo hodnotené rozhodcami. Prehral 12:3 na body.


SEMIFINÁLOVÉ ZÁPASY
14. marca 2009
Rozhodcovia turnaja pri slávnostnom otvorení turnaja. Druhý zľava rozhodca SR Viktor VAĽKO
Počas voľných chvíl sa nadväzovali priateľstvá so zástupcami Litovského boxu

FINÁLOVÉ ZÁPASY
15. marca 2009
Stupeň víťazov do 54 kg, zľava: Ľuboš FERDINAND (SVK), víťaz tejto hmotnosti Oleg PRUDKIY (UKR), Martin WARD (WAL) a Aurimas KOMELEVICIUS (LTU)

PORADIE ŠTÁTOV
Na stupni víťazov boxer SR Ľuboš FERDINAND (54 kg) pri preberaní striebornej medaile za druhé miesto
Výprava boxerov SR, stoja zľava: Mgr. Marián SMOLÁK, Viktor VAĽKO, Marián SMOLÁK, Marián SISÁK, Jozef POĽÁK. V podrepe zľava: Ján DELING, Peter ŠENKY a Ľuboš FERDINAND


TEXT:
Marián SMOLÁK st.
tréner reprezentácie mládeže SR

FOTO:
Mgr. Marián SMOLÁK
Foto na pamiatku, zľava: Mgr. Marián SMOLÁK, Marián SMOLÁK st., Ionas CHEPULIS - strieborný na OH v Mexiku v ťažkej váhe a Anatolij MARMA
Pablo Software Solutions