R E A K C I A
predsedu Trénersko-metodickej komisie SABA
Ivana ZELENÁKA
na článok reprezentačného trénera mládeže Mariána SMOLÁKA
z MT Memoriál Franka BLAGONIČA v Chorvátsku

Na stránke www.boxing.szm.sk <http://www.boxing.szm.sk>, sprístupnenej širokej verejnosti, je možnosť prečítať si celkové hodnotenie uvedeného výjazdu. Hodnotiteľ, ktorým je reprezentačný tréner mládeže Marian Smolák (mládež = juniori a youth), sa v prvej polovici hodnotenia zoširoka rozpisuje o II. SDL, ktorá však s titulom hodnotenia turnaja, nemá vonkoncom nič spoločné. Moje stanovisko k tejto pasáži je nasledovné:
Regionálne súťaže sú základnými súťažami, určenými pre získavanie Základnej klasifikácie boxera a súťaženie začínajúcich (0-3 zápasy) a pokročilých (4-10 zápasov) boxerov. Tieto súťaže sú riadené v duchu pedagogických zásad postupnosti a primeranosti. V žiadnom prípade nemôžu byť nahradené vyššími formami súťaží, netransparentnými formami súťaží a nemali by byť nahrádzané ani falzifikovaním dokladov tým, že tri zápasy, potrebné na udelenie ZKB, sa zapíšu na čierno, na čom sa v rozpore s predpismi, podieľa ten, čo zápis v registračke urobí a ten, ktorý ho podpíše, čiže prakticky tréner a rozhodca.

Oblastné súťaže II. SDL, nemôžu byť nahradené  predzápasmi TEL, v ktorej súťažia v jednom termíne len 4 oddiely SABA (naraz 2 zápasy), lebo na Slovensku je živých 20, pravidelne súťažiacich oddielov. Vieme si predstaviť, že v predzápase TEL by vystúpilo 86 boxerov ako vo februári v Dubnici nad Váhom, či 96 ako v marci v Galante? Alebo čo s tými, ktorí neboxujú TEL. Tí kde majú organizovať predzápasy, alebo kde sa ich zúčastnia, keď ich nikto nepozve?

Veci treba vidieť komplexne, nevytrhávať nič z kontextu a neposudzovať súťaže regionálneho významu, z oddielového uhla pohľadu. Príklady z MŠK Vranov nad Topľou, nemôžu platiť pre drobné vidiecke oddiely, s ročným rozpočtom na úrovni jedného stretnutia TEL, možno však o nich diskutovať na odbornom fóre. Na ostatných M-SR juniorov v Košiciach  bolo z takýchto oddielov 9 z 32 finalistov (28%), ale nebyť II. SDL, nebolo by ani týchto finalistov.

Cesta negovania potrebných vnútroštátnych súťaží (jedna z nich stojí zväz do 300,00 €) je neschodná a nevedie k spoločnému cieľu, rozširovať aktívnu členskú základ
ňu tak, aby bolo z čoho postupne vyberať reprezentantov.
Ivan ZELENÁK - predseda TMK SABA

Je samozrejmé, že reprezentačný tréner bojuje za vytvorenie podmienok pre prípravu zverenej vekovej kategórie. Musí však tolerovať aj to, že šancu transparentne súťažiť musia dostať aj boxeri z BC Dunaj Rom Komárno, RTJ Malacky, BS Žilina, BTB Nové Zámky, BC KN Zlatná na Ostrove, OBK Tomášikovo a ďalších, ktorých viacerí boxeri patria dnes medzi lepších i najlepších a ktorí vyrastali práve v regionálnych ligách. Toto vari považujeme za mí
ňanie štátnych peňazí?

Osobne považujem za mí
ňanie peňazí, a nielen v tejto ťažkej dobe, fakt, že na ťažký medzinárodný turnaj vyšleme 11 boxerov, hoci celá TMK vie, že päť z nich tam nemá žiadnu šancu a o mesiac to isté pre istotu zopakujeme na inom turnaji. Čo takto  podiskutovať si v Chorvátsku s prezidentom SABA na túto tému?

Čo sa týka reprezentácie a nahustenosti športového kalendára, nespomínajme ju v súvislosti s II. SDL, pretože s
ňou nemá vonkoncom nič spoločné. Nebudeme predsa s reprezentantmi vymetať všetky dedinské kúty. Otázka znie inak - prečo nemá reprezentácia realizovaný  svoj vlastný program, ktorý je vypracovaný na celý kalendárny rok a už dvakrát aj aktualizovaný? Len netvrďme že preto, lebo II. SDL jej „ukradla“  1 500,00 €.

Hovorí sa, že koľko ľudí, toľko názorov. Pre m
ňa je potešiteľným fakt, že väčšina oddielov sa prikláňa k II. SDL, pretože inak by si v štyroch kolách skupiny Západ nezaboxovalo 312 boxerov, čo predstavuje priemer 78 boxerov na kolo!!!

Mládeži treba nechať to, čo potrebuje a jestvujúci stav naďalej  zveľaďovať, pretože inak nebudeme mať dostatok seniorov. Začiatočníci musia dostať svoje a reprezentanti tiež, aby sme ani náhodou nekopírovali MŠ SR, ktoré síce vytvára Centrá olympijskej prípravy, ale z finančného pohľadu na úkor CTM. A preto aj aktuálna otázka - skresať II. SDL v prospech reprezentácie a CTM v prospech COP alebo pokúsiť sa zabezpečiť mládežnícku reprezentáciu tak, aby II. SDL zostala nedotknutá a CTM-kám ponechať doterajší priestor? Osobne si myslím, že ten druhý variant je objektívny, správny a spravodlivý.
Ivan ZELENÁK,
predseda Trénersko-metodickej komisie SABA
Pablo Software Solutions