TOKAJ EXTRALIGA 2009
5. kolo
22. a 23. mája 2009
Počas dvoch dní, 22. a 23 mája 2009 sa uskutočnilo dvoma zápasmi 5. kolo jarnej časti TOKAJ extraligy 2009 v boxe seniorov. V prvom zápase sa stretli boxeri domáceho BC Galanta v zápase s BC Dubnica nad Váhom. Obe družstvá nastúpili v plných zostavách. Galanta už prehrávala 2 : 10, ale posledné zápasy všetky vyhrala a tak strhla tesné, prvé víťazstvo v súťaži na svoju stranu. V druhom zápase sa stretli v Športovej hale OLYMPIA doposiaľ dve neporazené družstvá - BC Stavbár Nitra a BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto. V oboch družstvách chýbal jeden boxer a tak sa v ringu uskutočnilo len deväť zápasov. Vo vyrovnanom stretnutí, slušnej úrovne vyhralo domáce družstvo Nitry 16 : 6. Družstvo MŠK Vranov nad Topľou malo voľno.
Po piarom kole je na čele súťaže BC Stavbár Nitra so 8 bodmi, pred BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto so 6 bodmi a MŠK Vranov nad  Topľou so 4 bodmi. BC Galanta je na 4 mieste so ziskom dvoch bodov a extraligovú tabuľku uzatvára družstvo BC Dubnica nad Váhom, ktoré nezískalo žiadny bod.
V šiestom kole, ktoré sa uskutoční v náhradom termíne na jese
ň 2009 sa stretnú BC Stavbár Nitra vs BC Dubnica nad Váhom a BC Galanta vs MŠK Vranov nad Topľou. Voľno má BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto.

BC GALANTA vs BC DUBNICA NAD VÁHOM
12 : 10
GALANTA, 22. mája 2009

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Mgr. René JUST (AIBA, Vrbové). V ringu a na bodoch sa ďalej striedali rozhodcovia: Peter MARUŠKA (I. trieda, Sklabiňa), Mikuláš BENCSÍK (EABA, Zlatná na Ostrove), Vladimír SKALICKÝ (I. trieda, Trenčín), Richard JAKUBÍK (I. trieda, Bratislava), a len na bodoch Vladimír BELKA (I. trieda, Nitra). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO (Bratislava) a obsluhu PC člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Igor KÁNTOR (Galanta).
Piate kolo Tokaj extraligy 2009, prinieslo dva výrazné momenty, ktoré okorenili túto tohoročnú dlhodobú súťaž družstiev mužov. V piatok 22. mája totiž BC Galanta porazil favorizovanú Dubnicu nad Váhom 12:10, keď jeho mančaft prehrával už 2:10 a v sobotu 23. mája v ŠH OLYMPIA zvíťazila Nitra 16:6 nad Slovenským Novým Mestom, v zápase doteraz najvyššej boxerskej úrovne, keď vysoký štandard malo hlavne šesť prvých zápasov od mušky po welter.

V piatok nastúpili proti sebe v ringu galantského Domu športu dve kompletné jedenástky, hoci kvalita trochu pokrivkávala. Domácim do základnej zostavy chýbali  Mário TAVALI, Patrik POLÁK, Ladislav CZÁNIK, Mário NOVÁK, ktorý sa vzdal aktívnej činnosti, ako aj Tibor KRUŽEL a Patrik ZVOLENSKÝ, ktorí maturovali, na druhej strane sme v zostave nevideli Mária ZÁBOJNÍKA, Michala PESNÍKA, Nikolasa HOÁNGA a avizovaného strateného syna Miša FRANEKA, na ktorého sa všetci určite tešíme.

Začiatok bol pre Galantu hrozivý, keď až po weltra získal body jedine Ľuboš Ferdinand v bantamke. Potom však  prišli už len chvíle domácich, ktorých do víťazného ťaženia odštartoval nádejný Jožo KROŠLÁK od Bruna Hauera z BC Trnava a na ktorého nadviazali Laci TAKÁCS a Mário LAKATOŠ, odchovanec trénera Juraja GYŐRFIHO, ktorého súčasne trénuje Jozef „Pujka“ FERENCZI, v zápase, v ktorom sa „ lámal chlieb“. Jeho súboj s  reprezentantom Jozefom GÁBRIŠOM bol najlepším duelom večera a dvadsiatnik LAKATOŠ
Rozhodca Vladimír SKALICKÝ dvíha ruku na znak víťazstva hmotnosti do 54 kg Filipovi BARÁKOVI (BC DCA) po víťazstve nad Róbertom JANKOM (BC GAL)
si okamžite vykoledoval miesto v reprezentácii SR na blížiacej sa GPS 2009. Domáci si vydýchli, keď Marcel TRANG nenastúpil do prvej ťažkej debutantovi Dominovi MIHÁLIKOVI a zrazu tu bola remíza, ktorú museli vyriešiť super ťažké váhy. Martin HANUS od STRASZERA. Veľké srdce malého chlapa urobilo svoje, keď bojovnosť a nasadenie dominovalo nad obrovitým súperom, z ktorého išiel pred zápasom strach. Biblická pravda sa potvrdila, veď aj Dávid bol menší ako Goliáš...

V piatkovom dueli sa na domácej strane prestavili v dobrom boxerskom svetle Ľuboš FERDINAND, Ladislav TAKÁCS a Mário LAKATOŠ, bojovnosť nemožno uprieť Ľudovítovi PŐCZOVI a Felixovi HORVÁTHOVI, o ostatných budú musieť kompetentní porozmýšľať.

Na strane hostí potvrdil perspektivitu Dominik DOLINAJ a suverénny klasik Marek GÁBRIŠ, ktorý „ Doky Dee“ SZABOÓVI nedal ani len najmenšiu šancu.
BC Dubnica nad Váhom, zľava: Marek FENDRIK, Jozef GÁBRIŠ, Martin TOMÁŠIK, Juraj PIAČIK, Marek GÁBRIŠ, Dominik DOLINAJ, Ondrej KURINEC, Filip BARÁK a Ján TORÁČ
BC Galanta, zľava: Ľuboš FERDINAND, Róbert JANKO, Felix HORVÁTH, Ľudovít PŐCZ, Mário SZABÓ, Jozef KROŠLÁK, Ladislav TAKÁCS, Mário LAKATOŠ, Dominik MIHÁLIK a Martin HANUS

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH ZÁPASOV
Súboj hmotnosti do 60 kg medzi Ondrejom KURINCOM z Dubnice (červený) a Felixom HORVÁTHOM z Galanty
Súboj hmotnosti do 75 kg medzi Martinom TOMÁŠIKOM z Dubnice (červený) a Ladislavom TAKÁCSOM z Galanty
Pekný súboj hmotnosti do 81 kg medzi Jozefom GÁBRIŠOM z Dubnice (červený) a Máriom LAKATOŠOM z Galanty sleduje rozhodca MARUŠKA
Víťazstvo Galanty zavŕšil v hmotnosti nad 91 kg Martin HANUS, ktorý zvíťazil nad Marekom FENDRIKOM. Rozhodca Mgr. René JUST


BC Stavbár NITRA vs BC Agent 007 Team SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO
16 : 6
NITRA, 23. mája 2009

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Peter JACHMAN (AIBA, Zlatná na Ostrove). V ringu a na bodoch sa ďalej striedali rozhodcovia: Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom), Viktor VAĽKO (AIBA, ZKošice), Branislav MITOŠINKA (EABA, Nová Dubnica), Michal HRABOVSKÝ (I. trieda, Komárno), a len na bodoch Imrich ANTALÍK (I. trieda, Nové Zámky). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO (Bratislava) a obsluhu PC člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Ivan VAŇO (Nitra).
Sobota 23. mája, v ringu nitrianskej  ŠH OLYMPIA, bola tak trochu o inom. Stretli sa tu dve najlepšie družstvá súťaže, ktoré až doteraz nestratili ani len jediný bod. V zápase pravdy ťahali za dlhší koniec povrazu domáci a treba povedať, že úplne zaslúžene, hoci absencia Ondovcov a Baloga v družstve hostí, sa pod výsledok určite podpísala. Keby však v športe nemá miesto a tak po jari tróni na čele ligovej tabuľky najlepší mančaft, spolu s Dubnicou aj s najvýraznejším podielom na reprezentácii SR.

Hneď v úvodnom súboji, v ktorom po dlhej odmlke, zapríčinenej zranením, prekvapil René RAJKÓ proti nekompromisnému Istvánovi SÁRGOVI, ktorému po úplne vyrovnanom boji podľahol iba 18:20 na body. V bantamke domáci na Martina PARLAGIHO nepostavili borca, čím fanúšika ochudobnili o možnosť vidieť najlepšieho slovenského boxera bez rozdielu váh. Najkvalitnejší súboj večera Dávid ZŐLD vs Csaba ROSTÁS, priniesol víťazstvo Lučenčana v drese Nitry a o “egalité„ sa postaral Mišo KINCEL, ktorý vybodoval Ádama GULYÁSA.

Veľké prekvapenie pre všetkých pripravil nový tréner Slovenského Nového Mesta, Vranovčan Martin GAJDOŠ, ktorý prevzal žezlo po Košičanovi Jánovi ONDOVI, keď v ľahkom welteri nastúpil Béla GLÓNER, mávajúci v minulosti problémy aj s welterom a ktorý dostal hostí opäť do vedenia, keď vo vyrovnanom stretnutí vybodoval Miša SPIŠIAKA.
Súboj hmotnosti do 64 kg medzi Bélom GLÓNEROM (BCA  SNM) - červený a Michalom SPIŠIAKOM (BCS NR)

Po tom však ringoví zdvíhali ruky  už len domácim. Aj  Tibor HLAVAČKA totiž vyšperkoval svoju zostavu. V prvej ťažkej nastúpil Sandro DIRNFELD a v druhej Števo SLÍŽ, bývalá veľká nádej slovenského boxu. Vo welteri nenechal Mišo BABIAK nikoho na pochybách, že je na tom lepšie hlavne kondične, Paľo HLAVAČKA predviedol svoj spoľahlivý dištanc, do strednej hostia boxera  nemali , v poloťažkej sa Rado ŠIMON, verme, že len načas, rozlúčil s boxom víťazstvom na body a potom prišlo spomínané záverečné duo, v ktorom sa Sandro nečakane natrápil a Slíž to tiež nemal ľahké, lebo starý kozák Kokavec je veľký bojovník a vždy sa do zápasu vracal, keď sa už už zdalo, že je definitívny koniec.

V sobotu večer to bol vynikajúci zápas. Prezident SABA a generálny sponzor TEL 2009  Mikuláš VAREHA, ktorý ho pozorne sledoval a po
ňom mal niekoľko vecných postrehov, stavil na správneho koňa a stále presviedča o tom, že tí pred ním sa totálne mýlili. Do ringu sa vracajú boxeri, ktorí v minulosti už čosi znamenali, ale vekove sú ešte stále perspektívni. Liga sa stáva tým, čím de facto má byť, prípravou na reprezentáciu. Ak by jej nebolo, dnes by sme pokojne mohli zabudnúť  na celý rad borcov, ale nestretli by sme ani Mária LAKATOŠA, Dominika DOLINAJA či celý rad osemnásť resp. devätnásťročných, ktorí by dnes už nemali kde pravidelne súťažiť. Aj tento fakt ma nabáda opäť raz vysloviť myšlienku, že slovenskému boxu svitá na lepšie časy.
BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto, zľava: Radovan KOKAVEC, Juraj DZOBA, Stanislav KORČINSKÝ, Ján SOROKÁČ, Gabriel LAKATOŠ, Béla GLÓNER, Ádám GULYÁS, Csaba ROSTÁS Martin PARLAGI a István SÁRGA
BC Stavbár NItra, zľava: Štefan SLÍŽ, Sandro DIRNFELD, Radoslav ŠIMON, Tibor VARGA, Pavol HLAVAČKA, Michal BABIAK, Michal SPIŠIAK, Michal KINCEL a Dávid ZŐLD

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH ZÁPASOV
Súboj hmotnosti do 67 kg medzi Gabrielom LAKATOŠOM (červený) Michalom BABIAKOM
Súboj hmotnosti do 71 kg medzi Jánom SOROKÁČOM (červený) a Pavlom HLAVAČKOM
Súboj hmotnosti do 91 kg medzi Jurajom DZOBOM (červený) a Sandrom DIRNFELDOM
V poslednom zápase zvíťazil Štefan SLÍŽ z Nitry (modrý) nad Radovanom KOKAVCOM

TABUĽKA TOKAJ EXTRALIGY 2009
po jarnej časti
TEXT:
Ivan ZELENÁK
predseda TMK SABA
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
Pablo Software Solutions